Mitt Liv Som Fru Wallström..

Alla inlägg den 4 april 2009

Av Wallström - 4 april 2009 19:09

Klipp ett kraftigt papper eller kartong i 5x5 cm stora rutor. (1 A4 papper ger då 20 kort)

Sätt dig sedan tillsammans med barnet och bläddra igenom gamla broschyrer och veckotidningar. Låt barnet välja en bild som han/hon gillar. Limma fast bilden på ett kort. Sedan skriver barnet på det andra kortet vad bilden föreställer.


Har barnet svårt för att skriva själv kan du antingen skriva före med blyerts, eller så skriver du ordet på ett papper bredvid, som barnet kan skriva av. Det gör inte så mycket om det blir något svårare ord, för barnet lär sig se ordbilderna, men det är bra om det samtidigt är ord som barnet lätt kan se delarna i.


Hitta bilder och ord till alla korten. Lägg de sedan med baksidan uppåt och spela memory. Hjälp barnet att läsa orden i början, men det dröjer inte länge förrän barnet lärt sig att se vad där står. Fyll på med fler kort efterhand.


Av Wallström - 4 april 2009 18:47

RECEPT PÅ PLAY-DOH LERA...



Ingredienser till play-doh:


4 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk alun  (finns på apoteket)
3 msk matolja
5 dl kokande vatten
karamellfärg


1. Blanda de torra ingredienserna. Var försiktig med alunet. Det irriterar huden i "torr" form så blanda till degen själv, barnen får sitt roliga snart.

2. När vattnet kokar, häll i karamellfärgen. Häll i mycket karamellfärg så blir det lysande starkt färgad play-doh.

3. Häll oljan och det kokande vattnet över torrvarorna. Blanda tills degen blivit smidig, gärna i hushållsassistent. Kom ihåg att den bör svalna litet innan telningarna får trycka in nävarna i den.

4. När barnen lekt färdigt för den här gången är det bara att stoppa leran i plastpåse eller burk med lock och spara i kylen, den går att använda många gånger.




 

Av Wallström - 4 april 2009 18:40

RECEPT PÅ TROLLDEG!


Alt 1.

2 dl vatten
1½ dl salt
4 dl mjöl


Alt 2.
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
ev karamellfärg



Lös saltet i varmt vatten. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig deg. Torka figurerna i 100 g i ugnen i minst 2 timmar. Låt figurerna sedan torka i rumstemperatur i minst ett dygn.



Av Wallström - 4 april 2009 18:17

mmm , balkongdörren är öppen och man känner hur grannarna runt omkring har tänt sina grillar, det är ju inte helt utan att man blir lite sugen faktiskt. Hoppas att detta vädret håller i sig i veckan, har läst på en sida att det skall fortsätta och på en sida att det skall bli mycket kallare. jag hoppas ju som sagt på det förstnämnda då det imorgon är dags att dra till skövde! Ja K ringde innan han skulle iväg idag och vi åker imorgon, lika bra det, båda vill eller rättare sagt alla 4 vill, inget mer att tjafsa om liksom. Och då kan man ju GRILLA om det blir så här..ler..

Av Wallström - 4 april 2009 16:45

Marabou...en bild säger mer än 1000 ord, detta är min stora last och har inte ätit den på så länge.. Men idag så bestämde jag mig för att något gott skall jag ha, och ja detta fick det bli. Men måste dock berömma mig själv lite, dem hade kampanj här i "lilla butiken" på 200g så den kostade lika mycket som 100g, men jag valde ändå den lilla..tjohoo..och så fick barnen dela på en halva, så 50 g Marabou choklad har jag syndat med idag.

Idag kan man väl säga att visheten bedrog snålheten, annars brukar det alltid va snålheten som bedrar visheten, man brukar välja den stora när den ändå kostar lika mycket.

Av Wallström - 4 april 2009 08:48

Har hunnit med en hel del på morgonen nu, har rensat ur alla barnens gamla skor + mina, 10 skor är det som kommer att försvinna från garderoben, 4 par HELT NYA, som dem har hunnit växa ifrån redan.

Har tvättat golvet i hallen och köket så nu börjar det bli klart här hemma, bara att börja att göra sig iordning och ge sig ut på jakt efter en doppresent + lite lördagsgodis till barnen... Hoppas vädret håller i sig med, va fint för en syund sedan, men nu ser det ut som om det mulnar på, är ju så typiskt:-(


Av Wallström - 4 april 2009 07:06

NOUGATSNURROR ca 30 STYCKEN    


Degen:

  • 50 gram jäst (för söta degar)
  • 150 gram smör
  • 5dl mjölk
  • 1,5 dl rårörssocker eller muscovadosocker
  • 1 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl special
  • 1 ägg

Fyllningen:
  • 100 g färdig nougat, typ Odense
  • 1/2 dl florsocker
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao
  • chokladströssel

Sedan gör så här:


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Lös jästen i mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.

Rör samman nougat, smör, florsocker och kakao till en jämn smet. Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.

Rulla samman degen med fyllningen i, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.

Mät och skär degen i cirka 30 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.  Jäser man bullarna för kort stund blir det torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö över lite strössel.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Av Wallström - 4 april 2009 07:01

Vet inte vad som hänt men i 2 dagar har mitt förbaskade högeröga runnit och varat, och idag är det värre än vanligt.. Kollade i spegeln nyss och det är så rött i ögat så det ser ut som jag har festat konstant i ett par veckor eller har fått en smäll. Kan inte se ordentligt på det idag heller utan bara suddigt, känns VÄLDIGT obehaligt!

OM MIG!

KLOTTERPLANK

Fråga mig

3 besvarade frågor

KALENDER

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

MINA SENASTE INLÄGG

ARKIVET

TIDIGARE ÅR

KATEGORIER

ANDRA SIDOR JAG BESÖKER

RSS

UNIKA BESÖKARE PER DAG!


Ovido - Quiz & Flashcards